برفک دهان

برفک دهان چیست؟
برفک دهان یک عفونت قارچی (مخمر) است که میتواند در دهان، گلو و سایر قسمتهای بدن شما رشد کند. در برفک دهان (کاندیدیازیس دهانی)، ممکن است نقاط سفید، برجسته و پنیری شکل روی زبان و گونههای شما ایجاد شود. برفک دهان میتواند به سرعت تحریک شده و باعث درد و قرمزی دهان شود.
برفک دهان زمانی اتفاق میافتد که کاندیدا، نوعی قارچ، بیش از حد رشد کند. نام دیگر برفک دهان یا گلو، کاندیدیازیس دهانی-حلقی است.
پزشکان برفک دهان را با داروهای ضد قارچ درمان میکنند. اگر سیستم ایمنی شما سالم باشد، برفک دهان یک مشکل جزئی است که چند هفته پس از شروع درمان از بین میرود.
چه کسی میتواند به برفک دهان مبتلا شود؟
در حالی که برفک دهان میتواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد، برخی از افراد بیشتر در معرض خطر هستند، از جمله:
نوزادان زیر ۱ ماه.
کودکان نوپا.
بزرگسالان ۶۵ سال یا بالاتر.
افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف (که کنترل علائم در آنها دشوارتر است).
علائم برفک دهان چیست؟
برفک دهان معمولاً به طور ناگهانی ایجاد میشود. یک علامت رایج، وجود ضایعات سفید خامهای و کمی برجسته در دهان است - معمولاً روی زبان یا داخل گونهها. همچنین ممکن است ضایعاتی در سقف دهان، لثهها، لوزهها یا پشت گلو داشته باشید.
سایر علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
قرمزی و درد در داخل و گوشههای دهان.
از دست دادن حس چشایی (آگوسیا).
احساس پنبهای بودن در دهان.
ضایعات میتوانند درد داشته باشند و هنگام خراشیدن یا مسواک زدن کمی خونریزی کنند. در موارد شدید، ضایعات میتوانند به مری شما گسترش یافته و باعث موارد زیر شوند:
درد یا مشکل در بلع.
احساس گیر کردن غذا در گلو یا ناحیه میانی قفسه سینه.
تب، اگر عفونت به فراتر از مری شما گسترش یابد.
برفک دهان میتواند به سایر قسمتهای بدن، از جمله ریهها، کبد و پوست شما گسترش یابد. این اتفاق بیشتر در افراد مبتلا به سرطان، HIV یا سایر بیماریهایی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند، رخ میدهد.
چه چیزی باعث برفک دهان میشود؟
بیشتر افراد مقدار کمی قارچ کاندیدا در دهان، دستگاه گوارش و پوست خود دارند. وقتی بیماری، استرس یا داروها این تعادل را به هم میزنند، قارچ از کنترل خارج میشود و باعث برفک دهان میشود.
داروهایی که میتوانند باعث رشد مخمر و ایجاد عفونت شوند عبارتند از:
کورتیکواستروئیدها.
آنتیبیوتیکها.
قرصهای ضدبارداری.
آیا برفک دهان مسری است؟
برفک دهان میتواند برای افراد در معرض خطر (مانند افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا داروهای خاصی مصرف میکنند) مسری باشد. در افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند، انتقال برفک دهان از طریق بوسیدن یا سایر تماسهای نزدیک غیرمعمول است. در بیشتر موارد، برفک دهان به طور خاص مسری نیست (به این معنی که از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود)، اما قابل انتقال است (به این معنی که میتوانید آن را از راههای دیگر بگیرید).
اگر نگران ابتلا به برفک دهان از فرد دیگری هستید که به آن مبتلا است، از تماس با بزاق (تف) او خودداری کنید. اگر در نزدیکی کسی هستید که برفک دهان دارد، هوشمندانه است که دستهای خود را تا حد امکان بشویید.
عوامل خطر برفک دهان چیست؟
عفونت کاندیدا بیشتر در نوزادان و افراد مبتلا به موارد زیر ایجاد میشود:
دیابت.
کمخونی.
اچآیوی/ایدز (برفک دهان در مری یا لوله بلع در این گروه شایع است).
سرطان.
خشکی دهان (گزروستومی).
بارداری (به دلیل تغییرات هورمونی که رخ میدهد).
سیگار کشیدن.
دندان مصنوعی نامناسب.
عوارض برفک دهان چیست؟
برفک دهان به ندرت در افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند، عوارض ایجاد میکند. اما اگر سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید، کاندیدا میتواند وارد جریان خون شما شود و به سایر نواحی بدن شما، مانند چشمها، مغز یا قلب، گسترش یابد. این نوع عفونت جدی است و ممکن است منجر به شوک سپتیک، یک بیماری تهدیدکننده زندگی، شود.
برفک دهان چگونه تشخیص داده میشود؟
یک دندانپزشک معمولاً میتواند با جستجوی ضایعات سفید مشخص روی دهان، زبان یا گونههای شما، فوراً تشخیص دهد که آیا برفک دهان دارید یا خیر. با کمی برس زدن ضایعات، ناحیهای قرمز و حساس که ممکن است کمی خونریزی کند، آشکار میشود. معاینه میکروسکوپی بافت از یک ضایعه میتواند تأیید کند که آیا برفک دهان دارید یا خیر.
اگر برفک دهان به مری شما گسترش یابد، ارائهدهنده خدمات درمانی شما ممکن است:
کشت گلو انجام دهد (با پنبه استریل از پشت گلوی شما نمونهبرداری کند و میکروارگانیسمها را زیر میکروسکوپ مطالعه کند). آندوسکوپی مری، معده و روده کوچک خود را انجام دهید (با استفاده از یک دوربین مجهز به نور که روی نوک یک لوله انعطافپذیر نصب شده است، پوشش این نواحی را بررسی کنید).
از مری خود عکسبرداری با اشعه ایکس انجام دهید.
برفک دهان چگونه درمان میشود؟
درمان معمول برفک دهان، داروهای ضد قارچ است:
داروهای ضد قارچ
پزشکان معمولاً داروهای ضد قارچ (مانند نیستاتین) را برای درمان برفک دهان تجویز میکنند. این داروها به صورت قرص، قرص مکیدنی یا مایعات موجود هستند که قبل از بلعیدن در دهان شما "چرخانده میشوند". معمولاً باید این داروها را به مدت 10 تا 14 روز مصرف کنید. پزشک شما بر اساس سن و علت عفونت، درمان خاصی را توصیه میکند.
کودکان و بزرگسالانی که سیستم ایمنی سالمی دارند، معمولاً به درمان ضد قارچ به خوبی پاسخ میدهند. اما علائم برفک دهان در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است شدیدتر و درمان آن دشوارتر باشد.
چه مدت پس از درمان احساس بهتری خواهم داشت؟
داروهای ضد قارچ میتوانند برفک دهان را در عرض یک تا دو هفته از بین ببرند. ممکن است لازم باشد مصرف دارو را برای چند روز دیگر ادامه دهید تا هرگونه قارچی که باقی مانده است از بین برود.
چگونه میتوانم خطر ابتلا به برفک دهان را کاهش دهم؟
شما میتوانید این کارها را برای کاهش خطر ابتلا به برفک دهان انجام دهید:
بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید.
از دهانشویهها یا اسپریهای خاص خودداری کنید. برخی از این محصولات میتوانند تعادل طبیعی میکروارگانیسمها را در دهان شما از بین ببرند. با دندانپزشک خود در مورد اینکه کدام یک برای استفاده بیخطر هستند صحبت کنید.
به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. این امر به ویژه در صورت ابتلا به دیابت یا استفاده از دندان مصنوعی بسیار مهم است.
میزان مصرف قند و غذاهای حاوی مخمر را محدود کنید. غذاهایی مانند نان، آبجو و شراب رشد کاندیدا را تشویق میکنند.
از سیگار کشیدن و سایر دخانیات خودداری کنید. از پزشک خود در مورد راههای کمک به ترک سیگار سوال کنید.
اگر برفک دهان داشته باشم چه انتظاری میتوانم داشته باشم؟
با درمان، برفک دهان معمولاً ظرف یک تا دو هفته از بین میرود. اما اگر علائم شما طولانی یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.
چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنم؟
اگر علائم یا نشانههای برفک دهان - مانند درد، خونریزی یا نواحی سفید برجسته در داخل دهان - را تجربه کردید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
اگر قبلاً داروهای ضد قارچ برای برفک دهان مصرف کردهاید اما علائم شما دوباره عود کرده است، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. این میتواند نشان دهنده یک عفونت جدیتر باشد.
آیا درمان خانگی برای برفک دهان وجود دارد؟
برای رفع برفک دهان به داروهای ضد قارچ نیاز دارید. اما میتوانید برخی از این درمانهای خانگی را برای تسکین علائم خود امتحان کنید:
با آب نمک گرم قرقره کنید.
پروبیوتیک مصرف کنید.
ماست حاوی باکتریهای سالم بخورید.
* - لطفا نظر خود را در خصوص این مقاله بیان بفرمایید: